Płomieniowanie, piaskowanie, groszkowanie, frezowanie
Płomieniowanie, piaskowanie, groszkowanie, frezowanie
No właśnie! Piła została postawiona schody zostały wycięte 100 sztuk. I jak tu teraz zrobić szybko i sprawnie paski antypoślizgowe? Dowiadywałem się o frezy, fi 350 szerokość 24 mm montowane na wrzeciono piły zamiast dysku koszt około 1300 zł. Groszkownica flexa to koszt około 3400 zł chociaż nie widzę jej w katalogu on line. Jestem początkujący i chętny do nauki więc proszę o pomoc.
Re: Płomieniowanie, piaskowanie, groszkowanie, frezowanie
najprościej będzie to wypiaskować (zaklejasz folią, zostawiając pasek na szerokość), albo wypłomieniować cienkim palnikiem
Chyba zdecyduję się na groszkownice flexa. Na targach widziałem tez normalne przystawki na standardowego boscha. CZy ktoś używał groszkownicy? Jaka jest żywotność noży?
Ponawiam pytanie o żywotność noży w groszkownicy.
-
- czeladnik kamieniarski
Witam
jakiś czas temu kupiłem głowice do groszkowania, zachwalali, że to niemieckie narzędzie, najlepsze na rynku, zapłaciłem za nie cos ok 1200zł, tylko wtedy używałem ją przy flexie ( ma mniejsze obroty niż bosch), dzieki czemu miała zgroszkować więcej m2. Zgroszkowany został ok metr bieżący (materiał strzegom) i widie, które są przytwierdzone do kółek poprostu odpadły. Od razu wziąłem groszkownice i pojechałem ją oddać. W sklepie nie chcieli przyjąc zwrotu, niby nie umiejętne groszkowanie. Wziąlem jeszce jedną groszkownice od nich i tym razem "pożyczyłem" specjaliste ze sklepu, który miał pokazać jak się niby groszkuje. Jemu nie udało się zgroszkować nawet 1 metra bieżącego i stało się tak jak poprzednio. Po długiej wymianie zdań z włascicielem sklepu oddali mi tylko część pieniędzy...
Nie polecam tego dziadostwa. Lepiej wypiaskuj, będzie szybciej, prościej i lepszy efekt.
Chyba, że koniecznie musi być groszek to polecam groszkować na lini do groszkowania ( wystarczy przecież pasek antypoślizgowy)
jakiś czas temu kupiłem głowice do groszkowania, zachwalali, że to niemieckie narzędzie, najlepsze na rynku, zapłaciłem za nie cos ok 1200zł, tylko wtedy używałem ją przy flexie ( ma mniejsze obroty niż bosch), dzieki czemu miała zgroszkować więcej m2. Zgroszkowany został ok metr bieżący (materiał strzegom) i widie, które są przytwierdzone do kółek poprostu odpadły. Od razu wziąłem groszkownice i pojechałem ją oddać. W sklepie nie chcieli przyjąc zwrotu, niby nie umiejętne groszkowanie. Wziąlem jeszce jedną groszkownice od nich i tym razem "pożyczyłem" specjaliste ze sklepu, który miał pokazać jak się niby groszkuje. Jemu nie udało się zgroszkować nawet 1 metra bieżącego i stało się tak jak poprzednio. Po długiej wymianie zdań z włascicielem sklepu oddali mi tylko część pieniędzy...
Nie polecam tego dziadostwa. Lepiej wypiaskuj, będzie szybciej, prościej i lepszy efekt.
Chyba, że koniecznie musi być groszek to polecam groszkować na lini do groszkowania ( wystarczy przecież pasek antypoślizgowy)
Pozdrawia
Marcin
Marcin
A jeśli koniecznie musi być groszkowane, to może ręcznie? http://www.bildhau.de/cgi-bin/iboshop.c ... ,141160000
Jak nieduże połacie, to nie zajmie wiele więcej czasu, a ręczna robota teraz w cenie
To niemieckie narzędzie do granitu, do miękkich kamieni są tańsze, w Polsce nie wiem kto ma dobre, wytrzymałe.
Jak nieduże połacie, to nie zajmie wiele więcej czasu, a ręczna robota teraz w cenie

Do wygroszkowania są paski na ponad 100 stopniach więc ręczna robota nie wchodzi w gre. Znalazłem też ciekawą maszynkę do robienia pasków antypoślizgowych. Mechanizm jej działania polega na tym że zakłada się od jednej do 12 tarcz do cięcia fi 115-125 i się po prostu nacina. I można ja różnie konfigurować. Odstęp 3 nacięcia odstęp 3 nacięcia, odstęp jedno nacięcie, w zależności w jakiej odległości od siebie założy się tarcze. Maszynka kosztuje 800 euro.
Myślę, że dobrze zrobione płomieniowanie wystarczy, by schody nie były śliskie. Można dodatkowo ponacinać piłą i wstawić gumowe paski antypoślizgowe - z pewnością schody nie będą śliskie, ale swój naturalny urok tracą przez tą modyfikację 

-
- czeladnik kamieniarski
Czy mógłbyś dać namiary na tę maszynkę?viper82 pisze:Do wygroszkowania są paski na ponad 100 stopniach więc ręczna robota nie wchodzi w gre. Znalazłem też ciekawą maszynkę do robienia pasków antypoślizgowych. Mechanizm jej działania polega na tym że zakłada się od jednej do 12 tarcz do cięcia fi 115-125 i się po prostu nacina. I można ja różnie konfigurować. Odstęp 3 nacięcia odstęp 3 nacięcia, odstęp jedno nacięcie, w zależności w jakiej odległości od siebie założy się tarcze. Maszynka kosztuje 800 euro.
Urządzenie można kupić w Abra-marmi. Na stronie internetowej nie ma jej ale w sprzedaży występuje.
-
- czeladnik kamieniarski
Dzięki za namiary
Pozdrawiam
Pozdrawiam